Lien en Maarten wonen sinds twee jaar met hun dochters Louise (8) en Elena (6) in hun prachtige landhuis in Keerbergen. Hoewel het volledig aan hun droomwoning beantwoordt, denken ze nu al soms aan verhuizen.
Fotografie: Hendrik Biegs - Tekst: Bo Bogaert
“We wonen hier ontzettend graag”, begint Lien het woonverhaal van haar gezin. “We zijn twee jaar geleden, in volle lockdownperiode, hierheen verhuisd. De kinderen moesten niet naar school en ook ik kon door de pandemie niet werken. We hebben toen enorm van die rustige tijd genoten. Vanaf dag één waren we in vakantiestemming en dat gevoel is blijven duren. Ja, ik zie mezelf hier wel oud worden. Alleen, Maarten denkt daar anders over... We zijn amper twee jaar verder en hij denkt al aan opnieuw beginnen. Noem het beroepsmisvorming. (Lacht)” Maarten is zaakvoerder van de algemene bouwonderneming MBouw. Hij komt uit een ondernemersfamilie met zijn vader en broer actief in de bouwsector. Lien: “Bouwen zit gewoon in zijn genen. Maarten heeft constant nieuwe ideeën en wil mee evolueren met de innovaties op de markt. Dat is soms vermoeiend, maar uiteraard ook heel uitdagend.”
Habitat
Voordat Lien en Maarten hierheen verhuisden, hadden ze al een keer gebouwd in Keerbergen. Lien: “We zijn allebei van Keerbergen. Hier zijn we opgegroeid, leerden we elkaar kennen en hebben we onze familie en vrienden dichtbij. Keerbergen is onze habitat, de plek waar we ons goed voelen en ook willen blijven. Onze eerste woning was een halfopen bebouwing die Maarten ook helemaal zelf realiseerde. Na een paar jaar speelden we met het idee om later nog eens te bouwen, maar erg concreet was dat niet. Toen we de kans kregen om een stuk grond te kopen in de buurt ‘Bloemendael’, kwamen die plannen in een stroomversnelling. Zeker toen vrienden van ons zich lieten ontvallen dat ze wel geïnteresseerd waren in onze halfopen woning.”
Tot in de details
Toch nemen Lien en Maarten voldoende tijd om uit te zoeken hoe hun nieuwe woning eruit moet zien. Ze willen dat alles tot in de puntjes klopt. “We hebben heel veel met de auto rondgereden, gewandeld en gefietst op zoek naar inspiratie. Pas toen we een duidelijk beeld voor ogen hadden, zijn we aan de slag gegaan. Uiteindelijk werd het een mix van een klassieke voorgevel en een moderne achtergevel. Ik wou bijvoorbeeld per se die uitbouw met een brede zwarte kroonlijst om de achterkant een frisse look te geven. Maarten had een sterke visie over de buitenkant. Onze gevel bevat dan ook veel details, zaken waar andere mensen waarschijnlijk niet eens op letten. De dakgoten en regenpijpen zijn bijvoorbeeld allemaal uit lood, de schoorstenen zijn gemetst volgens patronen van vroeger, sommige delen van de gevel werden gekaleid, andere dan weer niet. Al die details geven onze woning net dat tikkeltje meer karakter.”
Van a tot z
Plannen tekenen, de inrichting bepalen, materialen kiezen, decoreren, de woning bouwen ... Lien en Maarten deden het volledig zelf. Het hele proces nam ongeveer twee jaar tijd in beslag. Lien: “De materialen kiezen was het meest tijdrovend. Daar startte ik mee zodra we wisten dat we opnieuw zouden bouwen. Heel veel zaken heb ik eerst online opgezocht om ze vervolgens in de winkel te gaan bekijken. En net omdat we wilden dat het geheel tot in de details zou kloppen, heb ik zowat heel België afgereden om de juiste tegels, kranen, verlichting, stoffen … te vinden. (Lacht)” Om een kakofonie te vermijden, beperkte Lien het aantal materialen tot een minimum. Ze liet die ook in heel de woning terugkeren. In de keuken, badkamer en toiletruimte koos ze bijvoorbeeld voor een discreet geaderde natuursteen.
Ruime keuken
De keuken – de belangrijkste plaats in de woning – staat in interactie met de andere ruimtes. Lien: “De keuken in onze vorige woning was vrij nipt. Hier wou ik een grotere keuken met een eiland voor zes personen. Voor het gemak wilde ik ook de berging vlak naast de keuken. Als ik aan het koken ben, heb ik een goed overzicht op de benedenverdieping. Ik kan de kinderen in de gaten houden terwijl ze in hun speelhoek zitten of huiswerk maken aan de eettafel.”
Onderhoudsvriendelijke tuin
Het enige wat het koppel niet zelf deed, was de tuin ontwerpen en aanleggen. Daarvoor deed het een beroep op Jörn De Leeuw van Verdé Tuinarchitectuur uit Mechelen. Lien: “Jörn ontwierp de tuin van mijn schoonbroer en -moeder. Zij waren beiden lovend over zijn werk én wij vonden hun tuinen heel geslaagd.” Voor Lien en Maarten ontwierp Jörn een onderhoudsvriendelijke tuin. Het niveauverschil van het perceel werkte hij speels weg door het zwembad een stukje lager te leggen en zo meer intimiteit te geven. De treden langs weerszijden van het zwembad geven de tuin een bepaalde dynamiek. Lien: “De oriëntatie van de tuin is perfect! In het voorjaar genieten we van het eerste zonnetje achteraan en eten we vaak aan het poolhouse. In de zomer hebben we schaduw op het grote terras aan het huis en zitten we daar beschut.” Het eerste tuinontwerp bevatte een zwemvijver maar dat vond Lien te gevaarlijk. “Een zwemvijver en kleine kinderen is geen goede combinatie, dan ben je als ouder nooit gerust. Daarom kozen we voor een zwembad dat we veilig kunnen dichttrekken. Daar zijn we wel blij om want de kinderen zwemmen dagelijks. Maarten gebruikt het vooral in de winter om een ijsbad te nemen.”
Met dank aan: Mbouw - www.mbouw.be